Sutura meniscală artroscopică este o procedură chirurgicală minim invazivă efectuată pentru a repara leziuni ale meniscului genunchiului utilizând tehnica artroscopiei.

Meniscurile sunt două structuri semilunare de cartilaj situate în interiorul articulației genunchiului. Acestea servesc ca amortizoare și contribuie la stabilitatea articulației.

sutura meniscala artroscopica

Leziunile meniscului pot apărea în urma unor traumatisme acute sau pot fi rezultatul unei uzuri treptate a meniscului, cum ar fi în cazul gonartrozei (artroza genunchiului). Leziunile meniscului pot provoca durere, inflamație și restricționarea mișcărilor normale ale genunchiului.

Sutura meniscală artroscopică se efectuează în general în următorii pași:

  1. Anestezia: Pacientul este adormit sau anesteziat local pentru a nu simți disconfort în timpul procedurii.
  2. Accesul artroscopic: Prin efectuarea unor incizii mici în zona genunchiului, se introduce artroscopul (tub subțire cu cameră video) pentru a vizualiza interiorul articulației pe un ecran.
  3. Evaluarea leziunii: Chirurgul examinează meniscul pentru a evalua tipul și gravitatea leziunii și decide dacă este fezabilă sutura meniscală.
  4. Sutura meniscală: Utilizând instrumente speciale introduse prin incizii suplimentare, chirurgul apropie și fixează fragmentele de menisc rupte pentru a permite vindecarea acestora. De obicei, se utilizează fire speciale (sutura) pentru a menține fragmentele unite.
  5. Încheierea procedurii: După finalizarea suturii meniscale, instrumentele chirurgicale sunt retrase, iar inciziile sunt închise.
Sutură Meniscală Artroscopică

Sutura meniscală artroscopică este preferată atunci când leziunile meniscului sunt localizate în zonele cu un aport mai bun de sânge, permițând astfel o mai bună vindecare. Este o opțiune excelentă pentru persoanele tinere și active care doresc să-și mențină meniscul propriu, deoarece meniscurile joacă un rol crucial în protejarea articulației genunchiului și prevenirea uzurii precoce a cartilajului articular.

 

Recuperarea după sutura meniscală artroscopică poate varia în funcție de severitatea leziunii și de intervenția chirurgicală specifică efectuată. Pacienții sunt de obicei sfătuiți să respecte un program de reabilitare fizică și să evite activitățile cu impact crescut pentru o perioadă de timp, pentru a permite vindecarea meniscului.

Este important ca pacienții să urmeze sfaturile și instrucțiunile medicului în perioada postoperatorie pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a minimiza riscul de complicații.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE