Intr-o lume in care ritmul rapid al vietii si stresul cotidian pot pune presiune asupra sistemului cardiovascular, este esential sa avem grija de inima noastra.
Pentru a beneficia de servicii medicale de înaltă calitate în domeniul cardiologiei, echipa noastră de medici specialiști vă stă la dispoziție pentru consultații complete, EKG (electrocardiogramă) și ecografie cardiaca. Suntem mândri să vă oferim nu doar investigații de ultimă generație, dar și interpretarea atentă a rezultatelor, astfel încât să primiți îngrijirea și sfaturile de care aveți nevoie pentru sănătatea inimii dumneavoastră.
Ecografia cardiaca (ecocardiografia) este o procedura medicala neinvaziva folosita pentru a evalua structura si functia inimii cu ajutorul ultrasunetelor pentru a diagnostica si monitoriza afecțiuni cardiace precum:
- Insuficiență cardiacă
- Cardiomiopatia
- Valve cardiace anormale
- Pericardită
- Endocardită
- Anomalii congenitale ale inimii
- Hipertensiune arterială
- Leziuni ale mușchiului inimii
- Tumori intracardiace
- Capacitatea de pompare a inimii
Ecocardiografia este una dintre cele mai sigure metode de diagnostic deoarece este nedureroasa si nu implica expunerea la radiatii.
Procedura durează aproximativ 20 de minute și nu necesită o pregătire specială înainte. Poate fi repetată si efectuată la toate categoriile de vârstă, inclusiv la nou-nascuți sau la femeile însărcinate și nu are contraindicații.
În funcție de nevoile pacientului există mai multe tipuri de ecocardiografie:
- Ecografia cardiacă de stres: evaluează performanța cardiacă atunci când inima este supusă stresului fizic sau farmacologic;
- Ecografia cardiacă transtoracică (standard): sonda este poziționată pe peretele toracelui în diferite poziții, imaginile și miscările inimii sunt văzute pe un ecran video
- Ecografia cardiacă transesofagiană: imaginile înregistrate cu o sondă specială sunt din interiorul esofagului (tub situat in spatele inimii)
Electrocardiograma sau EKG este metoda de diagnostic care evaluează activitatea electrică a inimii.
Contracțiile inimii se produc ca urmare a impulsurilor electrice generate de celulele musculare de la nivelul inimii. Pe masură ce acestea traversează inima, electrocardiograma înregistrează aceste semnale si produce un grafic care arată ritmul și frecvența cardiacă.
EKG este folosit pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor cardiace precum:
- Fibrilația atrială;
- Aritmii;
- Ischemie miocardică;
- Infarct miocardic;
- Boli ale valvei cardiace;
- Tahicardia ventriculară;
- Alte tulburări ale ritmului cardic.
Electrocardiograma este un test rapid, sigur și non-invaziv, pacientul este plasat pe o masă de examinare, iar electrozii sunt așezați pe pielea toracelui, brațelor și picioarelor. Procedura durează de obicei câteva minute
Cand este recomandat?
Medicul îl recomandă în cazul urmatoarelor simptome:
- Durere în piept;
- Cand vă simțiți obosit sau slăbit;
- La resimțirea bătăilor mai rapide fără să faceți efort;
- Aveți senzația că bătăile inimii sunt neregulate;
- Aveți senzația că vă “strânge” pieptul;
- Medicul observă o problemă când vă ascultă cu stetoscopul;
- În cazul în care există un istoric de boli cardiace in familie.
Tipuri de EKG
- Testul de efort: presupune efectuarea EKG-ului în timpul efortului fizic;
- Monitorizarea Holter: Holterul este un aparat de dimensiuni mici care monitorizează activitatea inimii pentru 24-48 de ore
- Monitorizarea tip eveniment: aparatul se activează când apar simptome;
- Monitorizarea Loop Recorder: este o monitorizare de lungă durată care presupune impantarea unui dispozitiv sub piele si functionează ca o electrocardiogramă continua. Detecteaza anomalii cardiace care cauzează lesin sau palpitații.