Leziuni nervoase la nivelul mâinii

Rezolvarea adecvată a leziunilor deschise ale nervilor mari ai mâinii și antebrațului este extrem de importantă în tratamentul traumatismelor mâinii. Aplicarea unor metode necorespunzătoare de tratament poate genera disfuncționalități ale mâinii.

Executarea reparării nervului periferic lezat poate fi primară și secundară. Neurorafia primară reprezintă remedierea nervului lezat imediat după accident, înaintea vindecării finale a plăgii, în timp ce neurorafia secundară este efectuată după ce vindecarea plăgii este completă.

Remedierea primară se efectuează în leziunile ce îndeplinesc următoarele criterii:

  • plăgi cu margini nete, fără leziuni de zdrobire;
  • plăgi cu contaminare minoră;
  • plăgi fără alte leziuni care să compromită stabilitatea scheletului, vascularizarea sau acoperirea cu tegument;
  • plăgi la pacienți cu stare generală adecvată unei intervenții chirurgicale.

Amânarea intervenției se poate face până după vindecarea plăgii, pe o perioadă de 3 săptămâni sau mai mult. Neurorafia secundară poate avea rezultate bune, în funcție de fiecare situație particulară. În cazul leziunilor cu pierderi de țesut sau cicatrici voluminoase poate fi necesară grefa de nerv.

Indicații pentru perioada post-operatorie:

În general, zona pe care s-a efectuat intervenția va fi imobilizată pentru 3 săptămâni. După această perioadă, mobilizarea se va face gradat, în funcție și de leziunile coexistente, osoase sau tendinoase. Regenerarea nervului se realizează progresiv, aproximativ 1 mm/zi. Pacientul cu leziuni de nervi senzitivi trebuie avizat în vederea protejării zonei insensibile. Adeseori este necesară o perioadă de reeducare, pentru o restabilire normală a sensibilității degetelor afectate.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE