Infiltratiile, cunoscute și sub denumirea de infiltratii intra-articulare, sunt proceduri medicale în care medicul injectează medicamente direct în articulații sau în țesuturile înconjurătoare pentru a trata durerea, inflamația și alte afecțiuni ortopedice. Aceste infiltratii sunt utilizate pentru a oferi un tratament localizat, fără a afecta alte zone ale corpului.

infiltratii

Scopul infiltratiilor:

Infiltrațiile intra-articulare sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni ortopedice, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoidă, tendinită, bursită, entorse, leziuni ale meniscului sau ale ligamentelor și alte probleme articulare sau musculare care cauzează durere și inflamație. Scopul principal al infiltratiilor este de a reduce inflamația și de a calma durerea, permițând pacientului să se simtă mai bine și să își mențină mobilitatea articulațiilor.

Medicamente utilizate: cel mai frecvent, infiltratiile conțin o combinație de corticosteroizi și anestezic local. Corticosteroizii au un efect antiinflamator și pot reduce umflarea în jurul articulației. Anestezicele locale sunt utilizate pentru a ameliora rapid durerea și disconfortul. Uneori, în funcție de afecțiune și de nevoile individuale ale pacientului, pot fi utilizate și alte medicamente, cum ar fi acidul hialuronic, PRP (plasma bogată în trombocite) sau AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) în unele cazuri.

infiltratii

Procedura: infiltratiile sunt, de obicei, efectuate în ambulatoriu și durează doar câteva minute. Medicul folosește o tehnică sterilă pentru a injecta medicamentul direct în articulație sau în zona afectată. Uneori, ghidarea cu ajutorul imaginilor de ultrasonografie sau fluoroscopie poate fi utilizată pentru a asigura precizitatea și siguranța procedurii.

 

Efectele secundare și riscurile: Infiltratiile în ortopedie sunt considerate sigure și au riscuri minime atunci când sunt efectuate de către un medic calificat. Cu toate acestea, pot exista unele efecte secundare, cum ar fi roșeață, umflături sau durere temporară în zona injectată. În unele cazuri rare, pot apărea complicații, cum ar fi infecții, sângerări sau deteriorarea țesuturilor, dar acestea sunt excepționale și sunt mai frecvente atunci când procedura este efectuată de către persoane neexperimentate.

infiltratii

Beneficii și limitări: Infiltratiile pot oferi alinare rapidă și temporară pentru pacienții cu dureri articulare sau musculare. Ele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor pe termen scurt, permițând pacienților să urmeze un program de fizioterapie mai eficient și să își mențină activitățile zilnice. Cu toate acestea, infiltratiile sunt un tratament temporar și nu pot repara sau trata afecțiunea de bază pe termen lung. În unele cazuri, mai ales în prezența unor afecțiuni avansate sau severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală sau alte forme de tratament.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE