Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroză a genunchiului, este o afecțiune comună a articulației genunchiului. Este o formă de artroză, o boală degenerativă a articulațiilor care afectează cartilajul și structurile înconjurătoare ale genunchiului. Gonartroza afectează, în general, persoanele mai în vârstă, dar poate să apară și la persoanele mai tinere, mai ales în cazul unor traumatisme sau condiții medicale preexistente.

gonartroza

Principalele caracteristici ale gonartrozei includ:

  1. Deteriorarea cartilajului: Cartilajul este o țesătură moale, netedă, care acoperă capetele oaselor din articulație. Gonartroza determină o degradare a acestui cartilaj, ceea ce duce la frecarea directă a oaselor unul de celălalt.
  2. Formarea osteofitelor: În timpul evoluției gonartrozei, organismul încearcă să compenseze deteriorarea cartilajului prin formarea de osteofite (ciocuri osoase), care sunt creșteri osoase neobișnuite. Acestea pot contribui la rigiditatea și durerea articulației.
  3. Durere și inflamație: Gonartroza provoacă durere la nivelul genunchiului, care poate fi mai intensă la mișcare. De asemenea, poate apărea inflamație în jurul articulației.
  4. Limitarea mobilității: Pe măsură ce boala progresează, genunchiul poate deveni rigid și mai puțin flexibil, ceea ce poate afecta capacitatea de a efectua mișcări obișnuite, cum ar fi îndoirea sau întinderea genunchiului.
gonartroza

Factorii de risc pentru gonartroză includ vârsta înaintată, supraponderabilitatea sau obezitatea, leziunile anterioare ale genunchiului, predispoziția genetică, stilul de viață sedentar și unele boli asociate, cum ar fi artrita reumatoidă.

 

Diagnosticul se bazează pe simptome, examinarea fizică și teste de imagistică, cum ar fi radiografia.

 

Tratamentul gonartrozei poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și controlul greutății, administrarea de medicamente pentru reducerea durerii și inflamației, fizioterapie, terapie cu infiltrări (injecții intra-articulare) sau, în cazuri severe, intervenții chirurgicale precum artroplastia (înlocuirea articulației cu o proteză).

 

Dacă și dumneavoastră experimentați simptome asociate cu gonartroza, vă asteptăm la Medcom Hospital unde specialiștii nostri in Ortopedie-Traumatologie vă vor oferi un plan de tratament corespunzător afecțiunii dumneavostră.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE