Excizia chirurgicală a tatuajelor

Tatuajul reprezintă prezenta unui pigment mineral sau vegetal, care determină o colorație permanent a pielii, diferită de cea normală.
Tatuajul poate fi accidental, în urma unor traumatisme prin frecare sau explozie, sau voluntar, efectuat de catre persoane mai mult sau mai putin calificate în acest domeniu.

Chirurgie plastică

Cum pot fi îndepărtate tatuajele nedorite?

  • Prin excizie chirurgicală și sutură directă a plăgii; se îndepărtează în bloc pielea, împreună cu tatuajul, lăsând în acel loc o cicatrice;
  • Prin excizie chirurgicală urmată de grefare (acoperirea defectului creat printr-o grefa cutanata, prelevata de la o regiune a corpului mai ferita vederii – coapse, fese);
  • Prin excizie chirurgicală și acoperirea defectului prin folosirea unor lambouri cutanate din vecinătate;
  • Îndepărtarea tatuajului cu laser; laserul produce vaporizarea țesuturilor încărcate cu pigment, rezultând o rană ce se va închide în câteva săptămâni; cu cât suprafața tatuajului este mai mare și adâncimea mai neuniformă, dificultatea cazului crește;
  • Prin dermabrazie, care se poate efectua manual (cu hârtie abraziva) sau cu freze rotative. Dermabrazia este folosita in special pentru atenuarea ridurilor, revizia cicatricilor și mai putin îndepărtarea tatuajelor. După tratament se aplica un pansament cu unguent cu antibiotic care este schimbat zilnic timp de 2-3 săptămâni, perioadă în care se realizează reepitelizarea. Dezavantajul pansamentului de lunga durata e inlăturat de folosirea procedeului de excizie chirurgicala directa.

Ce se întâmplă după îndepărtarea tatuajului?

Chirurgie plastică

După excizia cu laser sau dermabrazie, pot să apară modificări de pigmentare. De asemenea, în zona tatuajului poate rămâne imaginea “în negativ” a desenului sau textului existent anterior. Uneori, se pot forma cicatrici care necesită tratamente laborioase.
De aceea, este bine ca înainte de a lua decizia efectuării unui tatuaj să cunoștem toate implicațiile și riscurile pe care le implică și realizarea dar și îndepărtarea lui.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE