Ce sunt chisturile sebacee și de ce apar?

Chisturile care se formează din țesutul epidermic (stratul superficial al pielii) se numesc chisturi sebacee. Acest tip de chist este comun, non-canceros și nu reprezintă o afecțiune gravă a organismului. Scalpul, urechile, spatele, fața și partea superioară a brațelor sunt locurile în care apar cel mai frecvent chisturile sebacee.

Chisturile sebacee se formează atunci când cheratina, o proteină produsa de piele, blochează o glandă sebacee. Acest lucru creează un sac care se umple cu o substanță albicioasă de consistență grasă, secretată de glandele sebacee, numită sebum.
Chisturile sebacee pot fi cauzate de traumatisme ale pielii, inflamarea foliculilor pilosi, nivele crescute de testosteron sau de unele boli ereditare.

Semnele și simptomele chisturilor sebacee

Chisturile sebacee se prezintă sub forma unor formațiuni rotunde, nedureroase, ieșite în relief la nivelul pielii. Chisturile sebacee au de obicei o culoare palidă, fiind mobile sub piele, fine la atingere, de mărimi diferite. Aceste chisturi se dezvoltă pe parcursul unei perioade variabile de timp, ele mărindu-se și în volum în tot acest timp. La observarea unei astfel de formațiuni, orice persoană ar trebui să se prezinte la medicul specialist.

Tratamentul chirurgical al chisturilor sebacee

Tratamentul chirurgical al chisturilor sebacee presupune excizia directă a sacului format, împreună cu acumularea de substanță ce o conține. Medicul specialist hotărăște cea mai bună formulă de tratament, în funcție de gradul de dezvoltare al chistului.
Este prudent ca oricine observă apariția unei formațiuni anormale la nivelul pielii, să se prezinte la medic, pentru o verificare amănunțită, deoarece nu toate excrescențele sunt inofensive. Un chist sebaceu poate avea un aspect similar cu afecțiuni mult mai serioase cum ar fi: cancerul pielii, cheratoza actinică, diverse infecții. De aceea este necesar un diagnostic pus de un medic specialist.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU O CONSULTAȚIE