Acest website folosește "cookies". Navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea lor. Accept | Detalii cookies

medicină estetică timișoara

Alte intervenții

clinica Medcom, dr. Raul Chioibaș, recuperare în 24 de ore, intervenții estetice fără sângerare, operații estetice fără dureri, Cura chirurgicală a chistului sebaceu, riscuri minime, Cura chirurgicală a chistului sinovial, Excizia chirurgicală a tatuajelor, Excizia cicatricilor, Leziuni nervoase la nivelul mâinii, Maladia Dupuytren, Plăgi ale mâinii, Repararea primară/secundară a tendoanelor mâinii

Plăgi ale mâinii

Ce sunt plăgile?

Leziunile pielii (plăgile), produse după acțiunea unor factori externi (mecanici, termici și chimici), se diferențiază între ele după mecanismul de producere, localizare, profunzime, suprafața afectată, agentul patogen și timpul necesar pacientului pentru a ajunge la serviciile de specialitate. În general, acestea au o durată de vindecare de aproximativ 15-20 de zile.
Odată cicatricea formată, ea evoluează pe o perioadă între 6 și 12 luni, perioadă în care este necesară o îngrijire specială pentru maturizare și pentru aspectul estetic al cicatricii.

Aceste plăgi – înțepate, tăiate, mușcate sau contuze, produse prin lovire ori strivire – pot fi simple sau complexe, superficiale sau profunde, mici sau mari, cu margini regulate sau neregulate, curate sau poluate cu pământ ori materie biologică. Ele pot fi asociate și cu alte leziuni ale organelor interne sau osoase.

De exemplu, la fracturi deschise ale membrelor, pe lângă leziuni ale pielii, apar și leziuni osoase care sporesc gradul de complexitate a traumatismului, modificându-se perioada de vindecare, modul de îngrijire a plăgilor și, implicit, perioada de recuperare a membrului afectat.

Plaga tratată în timp util

Plăgile tratate în timp util, adică la 6-8 ore după ce s-au produs, se consideră totuși contaminate, însă cu grad redus de infecție. În cazul plăgilor faciale, datorită vascularizării intensive a zonei, după o toaletă chimică riguroasă și o excizie minimă corespunzătoare, acestea pot fi închise, suturate cu fire resorbabile si neresorbabile.

Plaga netratată în timp util

Plăgile care primesc îngrijire medicală mai târziu de 6-8 ore, numite plăgi infecțioase, au un alt protocol de tratament, Aceste plăgi necesită o excizie mai largă (îndepărtarea completă a țesuturilor contaminate și devitalizate după acțiunea agentului agresor și a florei bacteriene dezvoltate în acest timp), în condiții perfecte de operație și de sterilitate. Aceste plăgi se vor închide după 3-4 zile, dacă riscul infecției a fost complet îndepărtat.

Așadar, tratarea plăgilor și aspectul pe care cicatricea rămasă îl va avea depind de mai mulți factori:

  • complexitatea traumatismului;
  • timpul în care pacientul ajunge la serviciul de specialitate;
  • modul în care se aplică tratamentul;
  • caracteristicile individuale ale pacientului.